5 winnende strategieën om je marges op te trekken 

In hospitality zijn marges heilig, maar hoe trek je ze op of houd je ze op peil? Meten is weten in dit geval en er zijn ook wel een aantal andere best practices en tips die we je graag meegeven. We zetten graag 5 winnende strategieën voor je op een rijtje.

Strategie 1 I Aan de slag met menu-engineering

Een slim samengesteld menu vormt de basis van je marge. Analyseer de populariteit van je gerechten, laat AI de bezetting voorspelen en weet welke gerechten je extra in de kijker moet zetten, afvoeren of tweaken. Door de kosten, winstgevendheid en verkoop van je individuele gerechten te kennen, kun je er ook mee spelen. Weet dat er gerust een aantal gerechten mogen zijn die niet zo populair zijn, je een aantal winstgevende toppers nodig hebt en dat vooral de balans noodzakelijk is. De juiste tools helpen je met inzichten, voorspellingen en het berekenen van je marges.

Strategie 2 I Verlaag je foodcost

Om je foodcost te verlagen, moet je deze eerst kennen. In principe wordt er in de horeca uitgegaan van een foodcost-percentage van ongeveer 30% van de omzet, maar mits goed inkopen, de juiste tools en goed monitoren kan dit lager. Sommige gerechten kunnen duurder uitvallen, maar je moet vooral kijken naar de gemiddelde foodcost. Kun je de kostprijs van je food zelfs maar met enkele procenten drukken, dan spreek je over veel extra marge. Let dus op aanbiedingen, onderhandel met leveranciers en probeer je food waste tot een minimum te beperken.

Strategie 3 I Zet AI aan het werk

Door AI aan het werk te zetten kun je niet enkel je toekomstige bezetting voorspellen, het laat je ook toe je medewerkers optimaal in te plannen en veel gerichter te bestellen, zodat je je foodcost aardig kunt drukken. Er zijn al een aantal tools die je aan je kassa kunt koppelen en ook met Growzer is het al mogelijk om je toekomstige bezetting met een accuraatheid van meer dan 90 procent te voorspellen. Reken maar dat je zo meer marge maakt.

Strategie 4 I Efficiënter produceren

Beschouw jouw horecazaak gerust als een klein productiebedrijfje. Goed inkopen, snel verwerken, zoveel mogelijk automatiseren en je voorraad onder controle houden: het zijn stuk voor stuk facetten die je onder de knie moet hebben en/of waar je de juiste tools voor moet inzetten. Met bereidingslijsten en productieplannen kun je heel wat tijd winnen en ook de kwaliteit is gewaarborgd. Zeker bij meerdere vestigingen is dit super belangrijk. Bovendien heb je door slimme checklist veel meer controle over de porties en verspilling. Het kost wat moeite om het op te zetten, maar het loont dubbel en dik.

Strategie 5 I Laat systemen voor je werken

Vandaag de dag zijn er heel wat slimme tools, waardoor je je marges kunt optrekken. Door systemen met elkaar te koppelen hoef je zelf veel minder werk te verzetten terwijl je toch de vinger aan de pols houdt. Enkel met de complete gegevens kun je accurate berekeningen maken. Vergeet spreadsheet, logins en ander geklooi en ga voor een overzichtelijk dashboard zodat je zonder al te veel moeite kunt bijsturen en optimaliseren.

Meer winst maken?

Wil jij je marges optrekken en ben je op zoek naar het allesomvattende platform om dit te realiseren? Vraag nu een vrijblijvende demo aan en we laten je meteen zien wat er mogelijk is!

Write a comment
Hulp nodig?