Ook voor horeca elektronische facturatie verplicht vanaf 2026

Stuur je vanaf 1 januari 2026 als horecaondernemer een factuur, dan moet dat elektronisch. Let wel, een pdf volstaat niet, het gaat om een speciaal gecodeerde factuur die uit een elektronisch systeem moet komen. Het lijkt nog even, maar je op tijd voorbereiden is verstandig.

Begin 2026 staat e-invoicing voor de deur, maar heel wat horecaondernemingen en -leveranciers zijn al op de trein gesprongen. Hoe meer je digitaliseert, hoe eenvoudiger het overstappen is. De verplichting geldt enkel voor facturen naar andere ondernemers, facturen naar particulieren zijn vrijgesteld. De reden van deze ingreep? De overheid wil de btw-kloof – het verschil tussen wat de overheid zou moeten ontvangen en wat ze effectief ontvangt – verkleinen.

Wat is een e-invoice eigenlijk?

Spreekt men over een e-invoice, dan gaat het over een geprogrammeerde code die door software gelezen kan worden. In de praktijk kan je boekhouder/accountant deze code makkelijk inlezen. Bij een pdf is dit niet mogelijk. Via zowat alle facturatiesoftware is e-invoicing mogelijk, ook bij de systemen die koppelen met Growzer.

Gedaan met papieren facturen

Op dit moment worden nog heel wat facturen via pdf of zelfs nog op papier verstuurd, waardoor dit boekhoudkundig moet worden overgenomen. Dit behoort met e-invoicing tot de verleden tijd. De verwerking gebeurt automatisch, een handeling waarbij alle partijen tijd winnen.

De meerwaarde voor jou als horecaondernemer?

Administratief zou het er een stuk makkelijker moeten worden, ook voor je boekhouder trouwens. De kans op fouten wordt kleiner en je werkt in principe sneller en goedkoper. Gedaan met achter printerpapier zoeken, postzegels en enveloppen.

Hoe ermee te beginnen?

Al aan de slag met Growzer? Dan liggen er heel wat koppelingen met facturatiesystemen. Ongetwijfeld kunnen we ook voor jou een oplossing bieden. Bovendien heb je via Growzer steeds de correcte cijfers bij de hand. Denk maar aan je digitaal kasboek. Nog geen Growzer klant en wil je elektronisch gaan factureren? Dan kun je twee vliegen in een klap slaan. Wij denken graag met je mee over de vlotste manier om te starten. Van kassaticket naar factuur is perfect mogelijk en dit zonder enige moeite.

Meer weten?

Wens je meer te weten over elektronische facturatie, zit je met vragen of wil je weten wat wij voor jou kunnen betekenen? Geef ons een seintje, we bekijken het graag samen met jou.

Write a comment
Hulp nodig?