Hoe verhoog je je winstmarges in de horeca?

Wil je overleven in de horeca, dan zijn je winstmarges cruciaal. Deze marges zijn al niet bijzonder hoog, dus je kosten goed in de gaten houden en goed kunnen rekenen zijn essentieel. De kosten zijn de voorbije jaren gestegen en dat reken je maar beter door. Wil jij je winstmarges verhogen, dan moet je ze uiteraard eerst kennen. Daar helpen we je bij Growzer graag bij. In dit artikel geven we aan hoe je je winstmarges kunt optrekken en de kosten kunt drukken. 

Krijg je kosten helder

Om je winstmarges te kunnen berekenen, moet je eerst je kosten helder hebben. Heel wat horecaondernemers varen blind en hebben geen idee. Je foodcost kennen, regelmatig de prijzen van leveranciers vergelijken en onderhandelen: het zijn stuk voor stuk belangrijke zaken. Ga je aan het rekenen, dan blijkt al snel dat de kosten flink duurder uitvallen dan je dacht.  

Je bottom line is key 

Het belangrijkste cijfer? Misschien wel je bottom line of nettowinst. Hiermee weet je immers precies hoe efficiënt je horecazaak is. Heel wat mensen gaan af op omzet, maar zit je met torenhoge kosten, dan zegt dit cijfer weinig. Je kunt wel elke avond ramvol zitten, maar daarom houd je er nog niet veel aan over. Een goed kostenbeleid is super belangrijk om op langere termijn succesvol te zijn. 

Beschik je over een mooie nettowinst dan gaan banken makkelijker mee in je groeiverhaal, kun je extra zaken openen en kun je al eens een mindere periode opvangen of bijkomend investeren in digitalisering. 

Menu-engineering dringt de kosten terug 

Regelmatig eens stil staan bij de winstgevendheid van elk gerecht loont. Zo weet je welke gerechten je geldmakers zijn en welke aan vervanging toe zijn. Zet in op populaire en winstgevende gerechten, maar accepteer dat er ook populaire gerechten zijn waar wat minder winst op zit en enkele gerechten die je niet super veel verkoopt, maar je wel geld opleveren. Jouw kaart dient een gezonde mix te zijn van de bovenstaande elementen. Growzer is de perfecte tool om de kostprijs van elk gerecht te berekenen op een snelle en eenvoudige manier. 

Wat is je foodcost? 

De algemeen aanvaarde foodcost, de aankoopkost van je ingrediënten, schommelt in de horeca rond 30% van de omzet. Let wel, dit is een gemiddelde, dus sommige gerechten zullen wat duurder zijn, andere goedkoper. Zolang dit in evenwicht is er geen probleem. Hoe meer je je foodcost kunt drukken, hoe hoger je winstmarge. Het spreekt voor zich dat ook de kwaliteit van de aangeboden gerechten belangrijk is en dat je ook hier rekening mee moet houden. 

Wil je je foodcost verlangen,  dan loont het door je leveranciers af en toe te vergelijken, in bulk aan te kopen en je voedselverspilling terug te dringen. Hoe minder je moet weggooien, hoe mooier je marge. 

Geautomatiseerd bestellen 

Door je voorraadbeheer te automatiseren kun je je foodcost fiks drukken. Door geautomatiseerd te bestellen – al dan niet op basis van door AI geschatte toekomstige verkopen – bestel je veel efficiënter. Je hebt dus minder verspilling én je wint tijd. Bovendien worden heel wat fouten voorkomen. Je voorraad is een stevige kost en die houd je dus maar beter goed in de gaten. 

Wist je dat je met Growzer niet enkel geautomatiseerd en digitaal kunt bestellen bij je favoriete leveranciers, maar we ook naadloos kunnen koppelen aan je kassa? Op die manier is je stock altijd up-to-date. Gaat een ingrediënt bijna out of stock, dan komt dit automatisch op je bestellijst te staan. Recent gingen we ook met AI aan de slag, zodat we de toekomstige verkopen voor de komende week met 89% nauwkeurigheid kunnen voorspellen! 

Benieuwd hoe het werkt?

Weten wat Growzer voor jou kan betekenen om je foodcost te drukken en je winstmarge te verhogen? Wij geven je graag een vrijblijvende demo. 

Hulp nodig?