5 manieren om je foodcost te verlagen 

Swingt je foodcost de pan uit, maar wil je niet – al te veel – beknibbelen op de kwaliteit? Met plezier geven we je 5 slimme manieren mee om je foodcost te verlagen en toch je gasten in de watten te blijven leggen. Een foodcost die onder controle is, is essentieel voor het succes van je zaak.

Tip 1 l Zet een voorraadbeheersysteem op

Om je aankopen en voorraad goed bij te houden heb je een systeem nodig. Zo weet je welke artikelen traag lopen en kun je je bestellingen aanpassen. Met Growzer is dit overigens perfect mogelijk. Bovendien kunnen we door slimme AI ook je toekomstige omzet voorspellen, waardoor je nog efficiënter kunt bestellen. We raden je trouwens aan om heel trage lopers uit je menu te halen. Door beter te bestellen bespaar je niet enkel op je foodcost, je hebt ook heel wat minder foodwaste.

Tip 2 l Haal alles uit de ingrediënten

Heel wat chefs gooien een aardig percentage van het ingrediënt weg. Zonde, want met wat nadenken kun je sommige zaken in andere gerechten gebruiken. Het gebruik van hele ingrediënten drukt de foodcost. Denk maar aan groenterestjes die je misschien wel in een ander gerecht kunt gebruiken. Ook in een bouillon kun je heel wat ‘afval’ verwerken.

Tip 3 l Train je personeel

Heb jij wel de focus op het beperken van de foodcost en ga je verstandig om met je ingrediënten, dan kan het nog zijn dat je medewerkers anders handelen. Een goed trainingsprogramma voor je medewerkers kan voor een groter bewustzijn zorgen. Bij Growzer werken we daarvoor samen met het microlearning platform MobieTrain. Een makkelijke en snelle manier om je medewerkers te trainen en de foodcost onder controle te krijgen. Hoe efficiënter je medewerkers werken, hoe lager de kosten.

Tip 4 l Speel in op speciale aanbiedingen

Geregeld pakken leveranciers uit met speciale aanbiedingen. Soms kan het lonen hierop in te spelen met je menu. Zo koop je voordeliger aan, wat de kosten drukt.

Trouwens, zit je met een overschot aan ingrediënten, dan kun je ook een suggestie lanceren om deze toch op te gebruiken. Zo werk je dag- of seizoensgebonden ingrediënten weg. Ook producten waar de vervaldatum van nadert, kun je zo nog slijten.

Tip 5 I Meten is weten

Om je foodcost te drukken, moet je uiteraard wel weten wat deze is en over de nodige makkelijk hanteerbare data beschikken. In Growzer groeperen we al je aankopen en is het mogelijk om een foodcost berekening uit te voeren. De ideale basis om aan menu-engineering te doen. Zo weet je meteen welke gerechten duur zijn om te bereiden. Je kunt deze dan van de kaart halen of de verkoopprijs optrekken, zodat je toch nog een gezonde marge maakt.

Meer weten over foodcost?

Wil je meer weten over foodcost, deze beginnen tracken of wil je samen je foodcost eens onder de loep nemen en met Growzer aan de slag? Geef ons een seintje, we denken graag met je mee.

Hulp nodig?