De kansen van AI voor de horeca en hospitality

Bij Growzer hebben we het voorbije jaar AI omarmd en boeken we er verbluffende resultaten mee bij onze klanten. Momenteel zien we slechts het topje van de ijsberg. Artificiële intelligentie evolueert razendsnel en voor de horeca en hospitality biedt AI toekomstgericht een enorme meerwaarde. Van robots die afruimen, tot gepersonaliseerde suggesties en meer … you ain’t seen nothing yet. Wij werpen graag een voorzichtige blik op de toekomst. 

AI al niet meer zo nieuw in de horeca/hospitality

AI mag het voorbije jaar dan niet uit de actualiteit zijn geweest, nieuw is de technologie niet. Heel wat grote fastfoodketens maken al langer gebruik van de mogelijkheden om de communicatie met klanten te verbeteren en efficiënter te werken. Maar daar stopt het niet. Hotelketens gebruiken AI om de energierekening te verlagen, bedrijfsprocessen te automatiseren en klanten een gepersonaliseerde dienstverlening te kunnen aanbieden Bij het verwerken van e-mails, aanvragen en reserveringen komen nog weinig menselijke handelingen aan te pas. 

Klassieke horeca traditioneel wat trager

De traditionele horeca zoals restaurants, cafés en bars? Die kijkt liever de kat wat uit de boom. Heel wat ondernemers kijken op tegen het werk, zijn argwanend en denken dat de horeca er weinig impact van gaat ondervinden. Zonde, AI kan heel wat tijd en geld besparen. Middelen die je als ondernemer kunt investeren in het in de watten leggen van klanten en het verbeteren van de service. 

Efficiënter werken zonder al te veel moeite 

AI laat je toe de efficiëntie van je werking te verhogen. Sneller en geautomatiseerd bestellen is daar maar één voorbeeld van. Zo kun je je kosten verlagen. Als zaakvoerder win je zelf tijd, maar ook je medewerkers zullen minder tijd spenderen aan administratie, het tellen van de stock, … 

Pak voedselverspilling aan

Food waste kost je bakken vol geld. Evalueer maar eens rustig hoeveel je weggooit. Samen met onze partner datadrivenf.fyi ontwikkelden we al een tool die op basis van meer dan 15 parameters je toekomstige bezetting kan voorspellen met een accuraatheid van meer dan 89%. Op die manier weet je niet enkel perfect wat je moet bestellen, je kunt ook je medewerkers beter inplannen. Omdat je een stuk accurater bestelt, moet je veel minder voeding weggooien, want niet enkel goed is voor je rendement, het is ook een stuk duurzamer. De besparingen lopen voor een gemiddelde zaak al snel in de duizenden euro’s. 

Aan de slag met je data

Grote ketens mogen dan al jaren aan de slag zijn met data, ook voor jou als horecaondernemer is het mogelijk om meerwaarde te puren uit je data. Door je reservaties bijvoorbeeld te koppelen aan een loyaliteitsprogramma en je kassa, kun je inschatten wie je zaak gaat bezoeken, wat ze gaan bestellen en gepersonaliseerde aanbiedingen voorstellen.

Hoe gaat BUNKR hier mee om 

Een horecazaak die pioniert met AI? BUNKR in Eindhoven. Gasten kunnen voor hun bezoek de app downloaden en zo hun wensen en allergieën aangeven. Bij aankomst word je ontvangen met een gepersonaliseerde video en met lichtstralen naar je tafel geleid. Via de AI-assistant Mensa krijg je vervolgens gepersonaliseerde suggesties en geeft de sommelier in de app de nodige wijnsuggesties. 

Daar stopt het echter niet. De app wordt ook gebruikt om nieuwe medewerkers het menu te laten kennen en klanten worden gestimuleerd om duurzame keuzes te maken. Het maken van goede foodfoto’s wordt door middel van tal van AI-apps ook een stuk eenvoudiger gemaakt, terwijl ChatGPT dan weer ingezet kan worden als sparringpartner en vraagbaak. 

Een aantal voordelen van AI op een rijtje? 

Sta je nog altijd sceptisch tegenover AI? Dan geven we je graag de volgende voordelen mee: 

  • Door middel van voice commando’s kan er heel wat tijd gewonnen worden. 
  • Bestellingen gebeuren een stuk accurater. 
  • Gepersonaliseerde suggesties en upselling worden een stuk makkelijker. 
  • Personeels- en verkoopdata kunnen makkelijk omgezet worden in bruikbare adviezen om je zaak beter te runnen. 
  • Accurater stockbeheer. 

De meerwaarde van Growzer?

Hoe Growzer concreet aan de slag gaat met AI? Wel via onze platform is het perfect mogelijk om geautomatiseerd te bestellen bij je favoriete leveranciers. Op basis van je bestelgeschiedenis en verbruik kan er een inschatting gemaakt worden en wordt de bestelling klaargezet. Aan jou om deze nog even te verifiëren en te valideren. Verder is het ook mogelijk om de mise en place beter voor te bereiden en wordt het probleem rond foodwaste getackeld bij de bron. Je bestelt immers veel gerichter en wat je echt nodig hebt, op basis van je historiek en een voorspelling van de komende dagen.

Een boompje opzetten over AI in de horeca? 

Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI en hoe Growzer AI gebruikt om jouw zaak efficiënter en rendabeler te maken? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek en/of een demo. Ook voor jouw zaak kunnen we het verschil maken. 

Write a comment
Hulp nodig?