Artificial Intelligence (AI) breekt door in de horeca

Of artificial intelligence (AI) ook in de horeca een rol te spelen heeft? Wees maar zeker! Dat bewijzen Datadriven.fyi en Growzer. De specialist in forecasting voor foodservice bedrijven en Growzer, de digitale food & beverage manager voor de horeca werken sinds kort nauw samen. De missie? Door middel van AI horecabedrijven efficiënter, rendabeler en met minder food waste laten werken. 

Geboren uit frustratie over een gebrek aan inzichten

De frustratie over voedselverspilling en het niet kunnen voorspellen van komende shifts ligt aan de basis van Datadriven.fyi. “Als chef ergerde ik me eraan, maar oplossingen waren er 10 jaar geleden niet”, geeft Thomas Luttikhold, één van de founders aan. “Op vraag van een Nederlands cateringbedrijf begon ik dan ook met een eigen monitoringsysteem op basis van data om zo zinnige voorspellingen te kunnen maken. Dit in een tijd waar AI nog niet zo’n grote rol speelde als nu.” Het zou nog tot 2019 duren voor het bedrijf in een stroomversnelling kwam, bijkomende funding werd opgehaald en data scientists werden aangetrokken. Artificiële intelligentie deed zijn intrede en begin 2023 was het bedrijf klaar om commercieel door te pakken. 

“Onze voorspellingen zijn nu voor zowat 90% accuraat op maandbasis. En dit na 5 maanden training op vraag van klanten.”

“Door middel van slimme technologie, gebaseerd op zo’n 35 parameters kunnen we nu een voor zowat tegen de 90% accurate inschatting maken van de komende bezetting en noden. Dit doen we op dagelijkse basis. Essentiële informatie om personeel optimaal in te plannen, juist in te kopen en zo de food waste te beperken en op termijn zelfs het hele aankoopproces te automatiseren. Daarbij vertrekken we van historische data, maar ook parameters als het weer, het seizoen, feestdagen, het verkeer, eventuele evenementen in de buurt en veel meer worden mee in overweging genomen. Op basis van die gegevens kunnen onze klanten zo’n 4 à 5 dagen vooruit plannen”, geeft Thomas mee. 

Het verbeteren van de bedrijfsprocessen binnen de horeca

Door de handen in elkaar te slaan met Growzer, wordt een all-in-one ecosysteem gecreëerd. “Wij hebben de data in ons systeem zitten”, geeft Frank De Meulder, Managing Director van Growzer aan. “Daarnaast zorgen we voor de dashboarding en het bestellen bij de leveranciers. Zo creëren we een systeem met voorspellende kracht, waardoor er gerichter ingekocht kan worden, exact het juiste personeel voorzien kan worden en er dus efficiënter en rendabeler gewerkt kan worden. Kortom, we verbeteren de bedrijfsprocessen van de horeca. Momenteel klokken we na het draaien van enkele testprojecten af op zo’n 85% accuraatheid op maandbasis, maar het streven is structureel boven 90% te komen. Iets wat met meer data perfect haalbaar moet zijn. Hoe meer klanten gebruik maken van AI, hoe beter de voorspellingen.”

Momenteel worden klanten in België en Nederland benaderd, maar de technologie is perfect wereldwijd inzetbaar. “De problematiek met ‘onverklaarbare’ pieken en dalen is er overal. Wij maken duidelijk dat er wel een lijn in zit en dat op basis van het verleden en heel wat extra parameters, deze wel verklaard en ingeschat kunnen worden.  Een gegeven waar vooral grotere horecaondernemers met meerdere vestigingen op verschillende locaties al snel de meerwaarde van vatten”, zegt Thomas. 

AI als boost voor bestaande systemen

AI an sich is mooi, maar partnerships en koppelingen zijn cruciaal. “AI geeft zeker een boost, maar het vormt voornamelijk een upgrade voor bestaande systemen”, volgens Frank. “Historische data vormen de basis en vervolgens zijn er dan de koppelingen met bijvoorbeeld planning tools en sociale secretariaten. Zo maken we de cirkel eigenlijk rond en kunnen op basis van AI de ideale aankopen en personeelsplanning gerealiseerd worden. Voor de eindklant vormt het een kleine investering, die al snel gerecupereerd wordt door het efficiënter inzetten van personeel en minder verspilling. Vaak wordt de investering al op één goed geplande week terugverdiend. De eerste reacties van klanten zijn alvast razend enthousiast. Logisch, want we halen het buikgevoel weg en voorspellen de toekomst. Gedaan dus met situaties waar horecaondernemers niet de vinger op konden leggen”, besluit Frank De Meulder. 

Wil je meer info? Contacteer ons voor een gratis demo!
Hulp nodig?